Двубоят започна с енергийна секира заради ЧЕЗ и завърши почти

...
 
Двубоят започна с енергийна секира заради ЧЕЗ и завърши почти
Коментари Харесай

Кило кръв и метър кожа в мача Борисов - Радев

  Двубоят стартира с енергийна брадва поради ЧЕЗ и приключи съвсем с дузпа за БЕХ Първото полувреме мина в доста ритване и малко футбол, головете се чакат през пролетта
Мач на кило кръв и метър кожа.  Този футболен диалект най-точно отразява високия градус на политическия конфликт сред „ Дондуков ” 1 и 2.  Двубоят сред тимовете на Бойко Борисов и Румен Радев засенчи всичко друго на родния терен през 2018 година и ще чака своята развръзка следващата година. След първото полувреме, което завърши с наближаването на Коледа резултатът е нулево реми. В този дуел се играе на ръба на разпоредбите, а ударите под кръста се раздават драговолно. Генералите не са сами на терена, към тях оказват помощ с ритници и ругатни цели тимове от бек вокали и адютанти.

Преди да се впуснат във футболната корида противниците философски устояха общата фотография в Брюксел при започване на българското европредседателство, изслушвайки " Одата на насладата ".

Първата офанзива пристигна от президентството  още до момента в който публиката обсъждаше по какъв начин България ще свири половин година първа цигулка в Евросъюза.

Румен Радев употребява доклада си за първата година като държавен глава, с цел да шутира остро с обвиняване, че парламентарната ни република атрофира, а Народното събрание от ден на ден се трансформира в нотариат, който единствено официализира решенията на държавното управление.

ГЕРБ почисти умерено топката , питайки Радев дали търси политическа рецесия като дава рамо на Българска социалистическа партия в техния първи за 2018 година избор на съмнение.

Нинова на часа нахлузи калеврите,  ехидно подмятайки, че гледа с горест на оценката на Радев за Народното събрание, само че тя е вярна.

Февруарският скандал с ЧЕЗ и странната купувачка Гинка Върбакова сътвори първата горещина пред вратата на ГЕРБерите. Борисов беше подготвен даже да прати на пейката министър Теменужка Петкова, до момента в който алената офанзива биеше тъпана за спекулация и зовеше енергийната компания да се национализира.

Реплика на Борисов за началника на кабинета на президента обаче докара до първия тежък конфликт на капитаните. Иво Христов беше обвинен, че е сивият кардинал на " Дондуков " 2, който насъсква Радев, а за похлупак и чете секретни грами без да има допуск за класифицирана информация.

Президентът се хвърли да брани своя човек,  стоварвайки върху премиера куп подозрения и дразнещи въпроси.

" Това е вероломно нахлуване против кабинета. Радев е план за президент против Европейски Съюз и НАТО ", отвърна с контра Цветан Цветанов. И мачът потегли, недодялан и жесток като война без правила.

Видео с конско на съветския патриарх Кирил по адрес на президента пък беше първата конфузна обстановка пред вратата на някогашния водач.

В последна сметка топката беше избита от голлинията със стенограма, от която стана ясно, че президентът не е бил безгласен, до момента в който патриарх Кирил го хока.

Радев не изкара дълго в глуха отбрана  и на 15 април прикани пред студенти да се включат прожекторите, с цел да се видят кусурите на властта. Борисов отвърна като прати своите министри да светнат президента кой какво прави. Президентът обаче не пожела да си приказва с адютанти и надритването продължи.

През май българският мач обаче се придвижи в Русия, обръщайки се в свада кой на кого какво трасира. Радев литна в офанзива поради покана от Путин, само че господарят на Кремъл го попари, че в действителност чака Борисов. " Трасирах пътя за диалози ", не падна по тил президентът.

" Отидох да видя какво е трасирал Радев ", отвърна му министър председателят. " Странно е тъкмо по време на европредседателството Радев да се среща с съветския президент ", тегли един шут и Цветанов. 

Финалът на европредседателството през юни също стана мотив за замяна на удари . Радев злобно подметна, че шестте месеца са отишли за пиар на кабинета, до момента в който Борисов приемаше аплодисменти в Страсбург за отличната оценка от Европарламента.

Македония също стана мотив за преден конфликт.

Докато Екатерина Захариева готвеше контракта за добросъседство със Зоран Заев, върлият му зложелател Георге Иванов се прегръщаше с Радев на " Дондуков " 2 след безапелационния отвод на Борисов да го одобри.

Чумата по козите и овцете, сгромолясалият се Търговски указател и банкрутът на застрахователя " Олимпик " бяха три непредвидени голови паса за Радев, които обаче бяха опропастени от нервността на Българска социалистическа партия. 

Новината, че Борисов,а не Радев, ще води делегацията ни за форума на Организация на обединените нации беше призната от президентския отбор като ответен удар за летните несгоди. За похлупак и бащата на президента опустоши с мерцедеса си триколка на неработоспособен, което се разчу и дори се видя на видео. Така противниците изравниха владеенето на топката. 

През септември обаче футболът мазета на корида. 

" Ще ометем всички от ГЕРБ ", хвана секирата президентът и наежи цялата селекция на Борисов.

" Радев или да си направи партия или да оглави Българска социалистическа партия ", скочиха ГЕРБерите.

Екипът на Радев пък побърза да покаже, че е усвоил до съвършенство бюрократичните хватки и опъна нервите на властта с тупкането на топката за освобождението на Младен Маринов като основен секретар. Така за няколко седмици увисна във въздуха първата тройна рокада в държавното управление, пристигнала след драмата край Своге.

Запъхтян изскочи на терена и младоженецът Росен Плевнелиев, който жигосах своя правоприемник, че е първият президент популист.

" Той не е фактор, той е нула ", отсече мъжът фантазия на всички синоптички. Радев възпламени трибуните с контра имитация: " Да пазим престижа на Плавнелиев, в случай че той не знае по какъв начин ".

Окрилен от нароилите се митинги президентът нападна с пламенна тирада за 10 ноември, в която разгласи, че демокрацията е в заплаха,  свободата е мираж, а медиите са жив зян.

И до момента в който всички чакаха Борисов да изригне, той шокира с кротка покана да посети " Дондуков " 2.  В отсрещния отбор настана блъсканица, Радев май одобри, само че дясната му ръка Иво Христов като изучен византиец изясни, че в действителност Радев не чака посетители и посъветва премиера да се изяснява на народа.

Декември мина под знака на тежки травми и доста болежка. Ковчежникът на кабинета Владислав Горанов, стожер в състава на Борисов, ненадейно падна жертва на имотни несгоди. По същото време президентшата Десислава Радева се забърка в транспортен скандал поради защитата си и роклите, които бързала да прибере.

Мачът на годината стартира с енергиен фал на ГЕРБ поради ЧЕЗ и приключи съвсем с дузпа поради газовата санкция от 77 млн. евро за БЕХ. 

Броени дни ни разделят от края на съпроводения с доста бой и нерви безплоден мач. Свирката ще чуем от рефера Ахмед Доган още тази седмица.

Всичко обаче ще се реши през второто полувреме. Вече е ясно, че януарският конгрес на Българска социалистическа партия ще постави началото на аления напред. Първите голове ще паднат най-късно на евроизборите през май. Голямата мистерия е каква селекция ще направи Радев през зимния трансферен прозорец и кой ще рита за него през пролетта. Докато президентът е дебютант за мач от такова равнище, Борисов е привикнал да подвига купи и също е подготвен да извади някой нов жокер за второто полувреме. А до тогава агитките ще пируват и гърмят фойерверки, поддържайки напрежението. Червените ултраси потриват ръце скокът на цените да изпълни улици с митинги, а почитателите на ГЕРБерите пък чакат отплата на изборите.

Доган свири дербито, Дългия пали пристрастеностите

Реферът на мача за властта беше явен още преди да стартира. Ахмед Доган има привилегията да свири финала на няколко държавни управления от прехода. С гласовете на Движение за права и свободи Румен Радев влезе на " Дондуков ", а предходната коледна тирада на почетния ръководител на придвижването поддържа ГЕРБ, че сега нямат опция. Засега никой не може да упрекне рефера, че е привързан. Жълтият картон на Движение за права и свободи за Валери Симеонов обаче докара до промяната му. Никой не може да е сигурен дали през второто полувреме някой от играчите няма да види и аления цвят.

Голям копнеж да бъде коментатор на мача Борисов-Радев имаше Слави Трифонов. Шоуто му обаче не съумя да сблъска капитаните, тъй като президентът загърби поканата. Така сцена на задочния спор стана " Панорама ", където президент и министър председател убедиха публиката, че късмет за уйдурма няма и мачът е повече от същински.

Суматоха в агитките, ВИП феновете оредяват

Суматоха тресе агитките, които са напълнили трибуните за мача на властта. В бранш Б на националния стадион почитателите на ГЕРБ са сигурни в триумфа. Единственият им боязън е техните съдружници от Обединени патриоти в припадък на следващо лудост и братска вендета да не метнат факла или бомбичка на терена. А това може да докара служебна загуба на Борисовия отбор. Още по-страшно е в отсрещния бранш Г. Там половината се дерат за Радев, а другите го ругаят под сурдинка, че не тачи партията, която стана ракета притежател за " льотчика ". Рейдовете на Корнелия пък хвърлят групата на " Позитано " в възторг, само че късат нервите на ветераните в алената агитка, сбутани по горните редове. Луд с картечница (по Огнян Герджиков) или избавител, пък е алтернативата за Мая Манолова в оценките на ултрасите. В бранш В жълтопаветници освиркват и сини, и червени, до момента в който кълнат своите, че безнадежно се мотат в окръжните групи. 

Най-личните места в елитния бранш А пък са прекомерно рехави. Част от посетителите през десетина минути ги водят в тунела, където ги чака бърз транспорт за следствения арест. Други пък не са се вясвали, само че ликът им грее на уеб страницата на Интерпол.

Във ВИП зоната пък Путин и Тръмп махат по видеовръзка. За кого ли обаче никой не знае. " Вашият го претупаха като ординарец за броени минути в Сочи! ", подмятат едните. " Нашият най-малко Чичо Сам го потупа по рамото, а вие останахте с една фотография ", отвърнаха от другата ложа. 

А дежурните служители на реда нервно предвиждат в кой бранш първо ще се наложи да усмиряват хулиганите.

Цецо Джентиле постоянно подготвен да влезе с бутонките

Цветан Цветанов може да се съпостави единствено с Клаудио Джентиле, бруталният бранител на Ювентус и Италия от 70-те и 80-те години. Бранителят с название Либийската хрътка, който обичаше да предизвиква болежка и постоянно играеше на ръба. Клаудио наричаше пренебрежително аржентинския талант Марадона „ комичен плачко ” и „ балерина ”, а бразилската звезда Зико показваше синините и скъсаната фланелка след персоналната настойчивост на Клаудио в шампионския рейд на „ адзурите ” през 1982 година Всеки опит на президента да нападна ГЕРБ се посреща с мълниеносна контра от някогашния Министерство на вътрешните работи началник и колекционер на часовници за изборни победи.  А когато няма вълнуваща имитация, просто за следващ път пита Радев да си каже за обществено слабите му спонсори за президентската акция. Или повърхностно подмята, че президентът просто завижда на интернационалните триумфи на Борисов.

Плевнелиев се върти в танца на Питър Крауч

Предишният жител на „ Дондуков ” Росен Плевнелиев е подготвен постоянно да захапе своя правоприемник. Иначе кроткият и добродушен жених и млад татко избухва като един Гатузо, щом му развеят пред очите лика на Радев. Но в действителност е отегчителен като Питър Крауч. Дългучът, който може да бележи единствено с глава, тъй като е много над 2 метра, по този начин и не се добра до същинските небеса на футбола, както и Плевнелиев в политиката. Може би най-интересното от Крауч за цялата му кариера, бе танцът " робот ". Иначе обичаната дрънканица на Плевнелиев гласи, че Румен Раде е човек на Москва и никой на Запад не го бръсне за нищо. Както и че сегашният държавен глава не е никакъв обединител на нацията, а алено острие.

Тома и Антон Невил вършеят по фланга

Тома Биков и Антон Тодоров хапят като хрътки президента при всяка негова демонстрация. Двамата припомнят с неизчерпаемата си сила на паметните братя от " Манчестър Юнайтед " Филип и Гари Невил, само че с щипка завист от характера на другата легенда на " дяволите " Ерик Кантона.

Тодоров напусна Народното събрание, само че продължава да бълва папки и обстоятелства против Румен Радев и обкръжението, като особена уязвимост са му Иво Христов и Елена Йончева от президентския отбор. Настоящия народен представител Тома Биков пък най-вече до час след всяко изказване на Радев е подготвен да отговори с ответен залп.

Валери Ди Канио като таралеж в гащите

Вулканът от страст Валери Симеонов може да се съпостави единствено с щурия италианец Паоло Ди Канио. Биткаджия на терена, само че таралеж в гащите за своите треньори и шефове, които мъчно го изтърпяваха повече от 2-3 сезона. Ди Канио сътвори куп кавги в Лацио и Уест Хям с ултрадесните си убеждения, които въобще не криеше. Симеонов също беше заплашителен в офанзивите, само че пресоли манджата с репликата за протестиращите майки. И беше заставен да изиска промяна, с цел да не бъде изпъден.

Дончев е скрият Модрич

Изобщо не е пресилено, в случай че се каже, че Томислав Дончев играе в отбора на Бойко Борисов съвсем същата роля като Лука Модрич в селекцията на Хърватия. На пръв взор не се набива на очи, само че постоянно е на най-горещите места, а единствено отдадени са наясно с тънките пасове, които подава в сериозен миг на премиера.

Горанов с малшанс като Джон Тери

Владо Горанов има извънредно значима роля в селекцията на ГЕРБ като ковчежник на кабинета " Борисов 3 ". Напоследък обаче не му върви и историята с харизания от кръстника апартамент припомня за малшанса на някогашния капитан на Челси Джон Тери, който се хлъзна и уцели гредата във финала за Шампионската лига против Манчестър Юнайтед в Москва. А стоманеният и невъзмутим (също като финансовия министър) защитник можеше да бъде безконечен воин за " аристократите " от Лондон, само че няколко сантиметра му донесоха призрачен сън. При Горанов пък става дума за едни 180 квадрата, само че ориста е също толкоз жестока.

Корнелия е по-стръвна от Суарес

Тя е подготвена да хапе, да пуска кръв, само че да завоюва. Хъсът на Корнелия Нинова да повали Борисов може да се съпостави единствено с яростта на Луис Суарес. Уругвайската звезда заслужи прозвището Канибала след опита му да отхапе живо месо от врата на бранителя на Италия Джорджо Киелини в мача сред двата отбора от Мондиала в Бразилия. Корнелия също не си поплюва, когато е на политическия кръг. Не прости и на свои, и на непознати. 

Мая гони по ф интове Неймар

Докато беше в редиците на Българска социалистическа партия Мая Манолова се усещаше като Неймар под сянката на Меси в отбора на Барселона. Бразилецът избяга в ПСЖ, а Мая стана национална фаворитка като омбудсман. Рейтингът й пораства, а почитателите й я виждат ту на " Московска " 33, ту напряко на " Дондуков " 2. Създаде най-голяма блъсканица в отбраната на Бойковата селекция,  повеждайки протеста на майките на децата с увреждания и бълвайки начинания, които хвърляха в смут законотворците в Народното събрание.

Деси Радева плаши свои и непознати

Деси Радева е еднообразно рискова за свои и непознати. Че има самочувствието най-малко на Златан Ибрахимович, стана ясно още, когато стъпи на " Дондуков " 2. Във вихъра на офанзивата тя може да опустоши с песни и фейсбук есета всеки конкурент на обичания й мъж. Но от време на време водена от стихията незабелязано се понася към своята врата, забивайки неспасяем автогол. Затова за нея важи треньорската повеля „ Пазете я надалеч от топката ”.

Иво Христов се вживя да бъде Гризман

Иво Христов като изтъкнат франкофон се пробва да пуска хитри пасове като халфа на „ петлите ” Антоан Гризман, само че постоянно влага повече страст от нужното. И рикошетите отиват там, където може би не е желал. 

Йончева загрява за евродвубоя

Елена Йончева е бързо и пробивно крило като бразилеца Марсело от Реал. Изработи няколко фала против противниковия отбор, едвам не извади от Народното събрание Делян Добрев около хасковските разправии за неговия дрийм отбор. В съда скочи напряко на Борисов, съумя да строи против Българска социалистическа партия хиляда камиона на строителите. Лесно обаче се изнервя от намеци за връзки с Цветан Василев и възнаграждения за филми. Ще има значима роля през второто полувреме, тъй като в случай че оглави евролистата на алените ще остави в тъча самия началник на ПЕС и някогашен обичан Сергей Станишев.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР